Online gids voor ho*renlopers is een fenomenaal succes (2024)

Ter info: hier de tekst van het artikel in de Telegraaf van zaterdag:

KEURINGSDIENST VAN SEKSWAREN

KWALITEITEN VAN ALLE ‘DAMES VAN PLEZIER’ TOT IN DETAIL BESCHREVEN

Het was de toenmalige Amsterdamse wethouder en huisarts Rob Oudkerk die, onbedoeld, de website hookers.nl januari 2004 op de kaart zette. Op de website delen mannen met elkaar hun ervaringen met prostituees. Aan schrijfster Heleen van Royen verklapte Oudkerk hoe hij altijd hookers.nl raadpleegt voordat hij naar de dames van plezier gaat. Daags na de ‘affaire Oudkerk’ schoot het aantal bezoekers van hookers.nl omhoog.
Inmiddels –zeven jaar na de lancering van de website in 2002- heeft het recordaantal van 120.475 Nederlandse mannen zich als lid geregistreerd. Ze staan allemaal geregistreerd met een schuilnaam zodat ze onzichtbaar en onherkenbaar kunnen rapporten. In de meeste gevallen zonder dat partner of echtgenote van iets weet, brengen ze heimelijk een actueel digitaal ‘keuringsverslag’ uit over vrouwelijke kwaliteiten.
Iedere dag delen zo meer dan 27.000 van hen, hun ervaringen in de wereld van de betaalde seks met elkaar. Hookers.nl bevat recensies over meer dan 20.000 prostituees, die iedere dag hun seksuele diensten verlenen achter ramen, in clubs, privéhuizen of in de escort. De dames zelf zijn redelijk positief: “Ach, als je een slechte recensie krijgt, ligt dat écht aan jezelf…”

Door MARTIJN KOOLHOVEN

AMSTERDAM/ROTTERDAM, zaterdag In, zoals hij het zelf noemt, de “diepste krochten van zijn computer” heeft hij zijn ‘mapje hookers’ staan. “Want ook mijn vrouw en thuiswonende dochter maken gebruik van deze computer….” Zo excuseert hij zich.
Alles inscriptie, dus versleuteld. Mochten overige familieleden het ‘mapje’ ooit per ongeluk ‘opgraven’, dan is het nog steeds volledige digitale abracadabra.

Jósêph-Jérôme de Lalande (54) uit Amstelveen is ‘moderator’ van hookers.nl. Een soort virtueel ‘blokhoofd’ van een gebied met prostituees van een gebied met prostituees. Hij is verantwoordelijk voor ‘Duitsland’ en hij moet zorgen dat de discussies over het Nederlandse prostitueebezoek over de oostgrens niet vervuilt met zaken die er niet thuishoren.
Dat mapje in de spelonken van de computer van Lalande is dus een bestand dat duizenden gedetailleerde verslagen van Nederlandse mannen bevat die hun seks buiten de deur zoeken en tegen betaling.
De pc staat op zolder en vrouw en dochter weten van niets. “Het is een verborgen leven in huis. Maar dát geldt voor 99 procent van de leden van hookers…” Vader des huizes is een onderdirecteur van welzijnsinstelling. Zijn geheime baan als moderator is vrijwilligerswerk. Want Lalande is gek op computers en gek op seks.

Eigen smaak

Omdat de seks in het huwelijk al sinds de geboorte van de kinderen, dertig jaar geleden, geleidelijk is verdampt, gaat hij voor zijn wip sinds vijf jaar, een paar keer per maand, naar de dames van plezier. Zoals de meesten van de ruim 120.000 leden, kwam hij hookers.nl via google op het spoor.
“In 2002 ben ik lid geworden van het Rhijnforum, er was veel nuttige informatie over de dames te vinden. Op hookers kun je lezen hoe anderen prostituees beoordelen. Maar als je je registreert op hookers kun je zélf schrijven en prostituees beoordelen. En”, zo vertelt Jósêph verlekkerd, thuis in Amstelveen terwijl zijn vrouw ‘veilig’ naar haar werk is: “Je kunt op hookers de dames ook helemaal naar je eigen smaak uitzoeken. Bijvoorbeeld: Brügen (saunaclub in Duitsland, MK) /volslank/blond/grote borsten. Je hebt zelfs mensen die thuis eerst alles uitprinten en in de club op zoek gaan naar de dames die beschreven staan. Voor de meeste mensen is het bezoek van een dame toch een hele uitgave en dan gaan ze liever naar een dame waarvan de kans groter is dat het goed gaat. Al is het natuurlijk nooit een garantie, het is met hookers toch prettig dat de kans op een miskleun veel kleiner is”.
Om anoniem en dus veilig verslag te kunnen doen op hookers is het natuurlijk van belang dat de leden een schuilnaam aannemen. Wie was in vredesnaam Jósêph-Jérôme de Lalande? De afgekeurde ambtenaar breed lachend: “Een Franse wetenschapper, een astronoom (1732-1807, MK), foeilelijk en met een enorme eigendunk. Een vreselijk geil mannetje met een aubergine-vormig hoofd, geen vrouw was veilig voor hem. Hij was de eerste die vond dat vrouwelijke studenten toegang moesten krijgen tot de universiteiten, maar vervolgens probeerde hij ze allemaal in bed te krijgen. Dát alles bij elkaar vond ik zó geweldig dat ik mijzelf naar hem heb vernoemd…”

Eigen voorkeur

Janus98, eigenaar van een technisch bedrijf in Rotterdam, hookerslid van het eerste uur en wekelijkse bezoeker van uitsluitend de zogenaamde privéhuizen (in de regel financieel voordeliger dan de luxere clubs, MK), knikt: “Ik zoek op hookers wat voor vlees ik in de kuip heb. Er zijn zóveel verschillende smaken en iedereen heeft zijn eigen voorkeur: donker/blond, mager/dik, knap/girl next door, noem maar op. Hookers is”, zo vindt de Rotterdamse ondernemer, “een plezierige manier om efficiënt tijd te besteden aan vrouwen om seks te hebben. Ik heb geen zin om in een kroeg een vrouw te versieren en al helemáál niet om een relatie op te bouwen. Dan is dit een prima alternatief. Ik heb in de afgelopen jaren met veel meisjes goede vriendschappen opgebouwd, van veel meisjes heb ik hun mobiele nummer gekregen, wat ik overigens zelden gebruik. Met hun verjaardag krijgen ze een smsje van me”.
In Gouda is TomOldAmsterdam (53), eveneens zelfstandig ondernemer en hookerlid sinds 2004, in zijn vrije tijd sinds een paar maandjes ‘moderator’ van het Amsterdamse Wallengebied. Hij ‘bestiert’ de ramen digitaal en controleert of de verslagen van de heren ****enlopers op hookers niet te ver gaan. Als geboren Amsterdammer stapt hij gemiddeld twee keer per week op de trein om ergens achter een Amsterdams raam het bed in te duiken met een dame van plezier. “Een dure hobby ja, maar een hobby mag toch geld kosten? Een ander geeft zijn geld uit aan dure vakanties of een dure auto en dat doe ik nu weer niet”, aldus Tom.
Dik een uur per dag besteedt hij aan zijn vrijwilligerswerk om de recensies in goede banen te leiden. “Bij die moord laatst op de Wallen was het even spannend wie het was”, zo vertelt hij. “Ze bleek zelf ook op hookers te staan met een paar recensies. Die heb ik er af gehaald want ik vond dat niet zo respectvol. Ik heb een in memoriam voor haar geopend waarop direct zestig reacties kwamen. Het laat zien dat de mensen meeleven, echt het is een wereld op zich”.
Leden die misdragen, worden door de moderators op de strafbank geplaats en gaan tijdelijk ‘in de ban’. Uiteindelijk kunnen ze een ban voor het leven krijgen. Moderator Jósêph schat dat enkele honderden, inmiddels ex, hookers-leden zich niet meer op het forum mogen vertonen omdat ze zich structureel digitaal hebben misdragen. De regels zijn overzichtelijk: je moet een échte ervaring beschrijven, je moet een dame met respect behandelen en slechte ervaringen mogen beschreven worden, maar schelden mag niet. Wat het taalgebruik van de recensenten betreft, letten de moderators op.
Jósêph: “Een dame in het vak heet geen ****, dat woord wordt automatisch afgevangen en vervangen door vier puntjes. Een prostituee is een dame óf een dame van plezier. Het woord **** vinden wij neerbuigend. Neuken en pijpen zijn voor ons nette woorden, maar iemand wordt géén tyfus**** genoemd. De tekst ‘ik smeet die teef op bed’ wordt door ons ook verwijderd. En extreme seks? Zolang je maar beschrijft wat je hebt gedaan, is dat oké. Als je lekker met de zweep hebt gekregen of de klem op je ballen is gezet, mag je daar verslag van doen. Poep en plasseks kunnen ook, als de dame daar maar voor in is. Alleen seks met dieren en minderjaren wordt absoluut geweerd. Hookersleden gruwelen ervan.” Leden die melden dat ze vermoeden dat een dame ergens niet vrijwillig zit, wordt geadviseerd dit bij de politie te melden. Alleen is dat in praktijk, zo blijkt uit de verhalen, voor hookersleden wel een grote stap. Ze treden dan immers uit de anonimiteit.
Met dik 120.000 leden (overigens iedereen die zich sinds de oprichting heeft geregistreerd, niet alle leden zijn nog actief, MK) wordt op hookers het heel wat persoonlijke seksuele proza aan het internet toevertrouwd. Een platte keuringsdienst van vleeswaren? TomOldAmsterdam en moderator Wallengebied meent: “Dat vind ik te gemakkelijk, de schrijver corrigeren elkaar ook als het té plat wordt. En persoonlijke kenmerken over een dame halen we er ook af, bijvoorbeeld laatst de naam van een tatoeage van haar vriend. Kijk, dat kan die vriend of haar vader ook lezen. Ik heb één keer meegemaakt dat een lid in de ban ging, nadat hij héél denigrerend ging schrijven over de dame, dat ze stonk, dat het weggegooid geld was en haar kleren niet uit wilde doen. Het was pertinente onzin want ik was er zelf geweest. De tekst was vermoedelijk gepost door het vriendje van een ándere dame bij haar in de buurt”. Handel van de ánder stukmaken is dus één van de risico’s van hookers.nl
“Hookers te plát?” reageert de Rotterdamse ondernemer Janus98 verbaasd. “Als je ziet wat er over Stout (privéclub in Den Haag, MK) wordt geschreven, daar zit soms literatuur bij. Laatst was er een lid naar Thailand geweest, toen hij terug was schreef hij op hookers een kleine novelle die je zo kon uitgeven. Echt, de meeste meisjes vinden het práchtig dat er over hen wordt geschreven. Ik heb er nog nóóit eentje horen klagen dat het te plastisch wordt…”

Promotieplaatjes

En dan moeten de moderators óók nog scherp zijn op dames, raamexploitanten of clubeigenaren die op slinkse wijze met prikkelende verhalen op hookers.nl zichzelf of bepaalde dames proberen te promoten. Met dik 25.000 bezoekers per dag is hookers natuurlijk een ideale marktplaats om je handelwaar aan te prijzen. Volgens de moderators filteren ze deze promotiepraatjes er meestal feilloos uit. De afzenders krijgen een waarschuwing en bij herhaald misbruik gaan ze in de ban.
Hookers.nl is een geheime wereld waar tienduizenden Nederlandse mannen dagelijks het grootste taboe van ons land met elkaar delen. Hoe sterk de prostitueebezoekers ook mogen lijken, ergens knaagt het wel. Peter (40), wetenschappelijk onderzoek bij een Academisch Ziekenhuis (“hoogopgeleid en dubbelgekwalificeerd”), gehuwd, en sinds 2002 lid van de hookersfamilie , jaagt vrijwel dagelijks, thuis én op het werk, op hookers op dames van plezier in ZuidLimburg. Gemiddeld één keer per week schrijft hij na een wip buiten de deur een recensie. “Thuis weten ze van niets”, zo zo geeft hij toe. “Er zit altijd een klein gewetensengeltje op mijn schouder mee te kijken. Op een gegeven moment heb ik mijzelf er bij neergelegd dat het thuis niet zo loopt als de bedoeling was. Ik zoek echt niet per sé jong en mooi, ik ga niet voor de grootste schoonheid, maar wel voor een half uurtje of uurtje gezelligheid en, natuurlijk de seks. Ik doe het wekelijks buiten de deur. Hookers plat? Ach, de gemiddelde Nederlander is toch niet zo verheven of romantisch, ongeacht welk onderwerp. Ik haal eruit wat voor mij bruikbaar is…”
Ruim 20.000 recensies staan er inmiddels op hookers. Bij de prostituees zelf zijn de meningen over hookers verdeeld. Er zijn verhalen bekend over meiden die ‘op de vlucht’ zijn geslagen (naar een andere plaats of club… ) of onder een andere naam zijn gaan werken omdat ze door klanten op hookers.nl tot de grond toe werden afgebrand. Maar dat zijn uitzonderingen. Wat vaker gebeurt, zo horen we bij meerdere clubs en privéhuizen, is dat meisjes in de problemen komen omdat ze thuis niet helemaal eerlijk zijn geweest.
“Ik weet dat er meisjes in de problemen zijn gekomen”, zo vertelt Angelique, gastvrouw van een privéhuis in Groningen, “doordat ze thuis hadden verteld dat ze het bijvoorbeeld niet zonder condoom deden of niet anaal. Maar tsja, als het vriendje dan in het verslag van een klant op hookers leest dat ze zonder condoom heeft gepijpt of hem in haar kontje nam, dan heeft ze een probleem. Je kunt zeggen dat het een nadeel van hookers is, maar aan de andere kant: had ze maar eerlijk moeten zijn!”
Gastvrouw Sandra van het populaire Haagse privéhuis Stout kent die verhalen, maar ze is over hookers toch heel positief: “Doordat de klanten zo goed over ons schrijven, hebben we het druk. Voor de klanten is het top en voor de meiden ook. Zes van onze meiden stonden vorig jaar in de top-10 (van de verkiezing privéhuis-meisje van het jaar, MK), met goede recensies op hookers gaan klanten echt bellen. Iedere dag zetten we een op hookers (in een advertentie, MK) welke meiden er zijn met welke pretpaketten”.

‘Stoute Meisjes’

In de exclusieve Gooise ‘seks-societeit Boccaccio in Laren nipt Petra (27), met verschillende recensies op hookers positief gewaardeerd, aan een glas champagne. Toch zegt ze nuchter: “Foute berichten heb je echt aan jezelf te danken! Zo simpel is dat. Ik vind de recensies een reclame voor de meisjes én de zaak. Klanten komen er toch op af, ze worden nieuwsgierig van de personen achter de verhalen. Doe je je werk niet goed, dan heb je een probleem…”
De oerHollandse blondine Priscilla (22) is één van de Haagse ‘stoute meisjes’ en zij werd, dankzij de verkiezing, bijna privéhuis-meisje van het jaar. Bijna want uit pure nijd saboteerde een ander privéhuis de verkiezingen waardoor vlak voor de eindstrijd waardoor de finale uiteindelijk niet doorging. Ze zegt: Het hookers-lid dat haar ooit ‘ontdekte’ schreef na zijn bezoek aan haar: “Priscilla is één van de best bewaarde geheimen van Den Haag”.
De Haagse zelf: “Ik vind het erg leuk om te lezen hoe klanten mij ervaren op de kamer. Hoe ze het naar de zin hebben gehad, wat ze opwindend, lekker hebben gevonden. Maar ook wat minder goed ging, mogelijk kan ik er van leren. Al hoeft een minder goede tijd op de kamer niet perse alleen aan mij te liggen! Ik vind het een voordeel dat geïnteresseerde mannen vooraf een aardig beeld kunnen krijgen. Nadeel kan zijn dat als je veel goede recensies krijgt, sommige mannen er vanuit gaan dat bij iedere man zo goed zal zijn als beschreven. Dat kan natuurlijk niet altijd! De meeste mannen begrijpen ook wel dat ik het niet altijd iedereen 100 procent naar de zin kan maken!”

In verband met de privacy van de geïnterviewden zijn namen veranderd of de hookers schuilnamen gebruikt.

Online gids voor ho*renlopers is een fenomenaal succes (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Stevie Stamm

Last Updated:

Views: 5942

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Stevie Stamm

Birthday: 1996-06-22

Address: Apt. 419 4200 Sipes Estate, East Delmerview, WY 05617

Phone: +342332224300

Job: Future Advertising Analyst

Hobby: Leather crafting, Puzzles, Leather crafting, scrapbook, Urban exploration, Cabaret, Skateboarding

Introduction: My name is Stevie Stamm, I am a colorful, sparkling, splendid, vast, open, hilarious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.